medicmesir :)

Assalammualaikum :)

post kali ni for those yang berminat nak ambik course medic di mesir . pagi tadi pergi fakulti perubatan UPM . mcm cool giler masuk situ . rase mcm dah jadi budak U . ok ,so I went for a briefing about medicmesir . MEDICMESIR ni sebenarnya sebuah agensi yang menghntr pelajar malaysia utk sambung belajar di mesir bagi kursus perubatan , pergigian dan farmasi .

1. .UNIVERSITI YG DITAWARKAN
  • uni alex , ainsham , tanta , al-azhar , mansoura , zagazig
  • ainsham , al-azhar - kat bandar
  • tanta - perkampungan mcm kat kedah
2. PERSEDIAAN KE MESIR
  • tak perlu buat foundation or A-level
  • 3 bulan persediaan kat UPM(Julai - August) then fly
3. PERBELANJAAN
  • RM 500 sebulan - alex and al-azhar
  • RM 300 sebulan - tanta , mansoura , zagazig
4. YURAN
  • ainsham and alex - 8000 USD / RM 25,000 setiap tahun
  • mansoura, zagazig and tanta - 2000 USD /RM 6,400 tahun pertama , 9200 USD / rm 29,440 tahun ke2-6
  • al-azhar - 2000 USD /rm6,400 tahun pertama , 8000 USD / RM 25,600
kecut perut tengok yuran yang kena bayar . ya allah , banyaknya nak kena bayar . tak campur dengan duit belanja . done worry . selalunya pelajar bawah agensi ni bayar sendiri first year tapi 2nd year apply jpa , mara , yayasan negeri or zakat . mostly dapat . sebab agensi ni akan pastikan pelajarnya dapat tajaan mase tahun ke2. bagusnya , sesiapa pelajar yg tak perform well , die akan sediakan kelas tmbhn sendiri utk make sure pelajar skor .

siapa dapat mumtaz or jayyid jiddan for 1st year exam , insyaallah gerenti akan dpt tajaan . kalau ade yang tak dapat , agensi tu akan jumpa pegawai jpa or mara supaya pelajar tu dpt tajaan. sebab kdg2 ada yang tercicir.

siapa dapat jayyid selalunya apply yayasan negeri or zakat .

4.PROGRAM
  • alex - international medical program(english)
  • mansoura- mansoura manchester program(english)
  • al-azhar -program brkembar perubatan &agama + tahfiz (bhs arab)
  • ade program G2G and MOU
  • G2G - pembelajaran campur dengan org arab
  • MOU- pembelajaran antara org melayu shj
jgn risau , sebab semua uni nie diiktiraf kerajaan malaysia .

bab G2G and MOU tu tak brpe nak fhm . ayah aku explain pun aku tak brpe nak fhm jugak . so , kalau nak clear about it . pergi laman web agensi ni , medicmesir.blogspot.com

ok , itulah serba sedikit yang dpt mase briefing pagi td. actually , agensi ni bagus sebab die dekat dgn pelajar . waktu nak exam , die akan turun jumpa dengan pelajar . kalau pelajar ade mslh , die akan cuba tolong sebaik mungkin . every month die akan tengok keadaan pelajar . and alhamdulillah takde pelajar yg ade mslh dr segi sosial.

sebab kekdg certain agensi lepas tgn tntg kebajikan pelajar . tapi agensi ni tak . itu yang bagusnya :)

so , that's all i know . any1 yg ade kemusykilan bolehlah bertanya :) thanx for reading .

3 comments:

Anonymous said... [Reply]

came here for some info, thanks for posting this. btw, great song. dare you to move right? gotta love switchfoot

Nur Fatin said... [Reply]

mansoura manchester program tu belajar medic ke? thanks for sharing :)

qiella said... [Reply]

salam cik nur fatin.
mansoura manchester tu belajar medic tapi belajar gaya PBL- problem based learning. yg mna pelajar di berikan masalaj atau penyakit dan kita kena selesai kan sendri. berbeza dengan konvensial yg lebih banyak bergantung pada kuliah dan nota.

saya rasa lah :)